Curriculum vitae

Ik studeerde Nederlands, journalistiek en theaterwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en richtte MoreTXT op in 2001. >>

1995-1999 | Studie Nederlandse taal en letterkunde, Rijksuniversiteit Groningen

Voordat ik in de theaterjournalistiek terechtkwam studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een vrij doctoraal met theaterwetenschap (bij Hans van Manen, Karel Hupperetz en Lucia van Heteren) en journalistiek (bij onder anderen Huub Wijfjes en Kitty Kilian). Terwijl ik mijn afstudeerscriptie schreef, over de ontwikkeling van de theaterkritiek in Nederlands oudste toneelvakblad Toneel Teatraal, liep ik stage bij opvolger Theatermaker onder hoofdredacteurschap van Constant Meijers.

1999-2002 | Bureau- en eindredacteur Theatermaker

Na mijn stage bleef ik daar werken als bureau- en eindredacteur. In 2002 nam ik de eindredactie mee naar mijn eigen bureau en gaf ik de bureauredactie uit handen aan Claudia Jong.

2001 | oprichting MoreTXT

In 2001 richtte ik samen met twee collega-journalisten MoreTXT op. De ene collega is inmiddels artistiek leider van een groot buitenlands dansgezelschap, de andere werkt nu voornamelijk als schrijver en schrijfdocent. Zelf werk ik nu al bijna vijftien jaar als eindredacteur en tekstschrijver/journalist, nog altijd onder de naam MoreTXT. Ooit stond dat voor ‘mobiele redactie’. De X was omdat er volgens de dansjournalist seks in de naam moest.

Onze eerste opdrachtgevers waren Het Theaterfestival (toen nog geleid door Arthur Sonnen en Tineke van Manen), het Holland Festival (op uitnodiging van hoofd communicatie Benien van Berkel) en de net opgerichte Arnhemse theaterwerkplaats Generale Oost (onder leiding van Dorine Cremers).

2001-heden | tekst, redactie en productie bij MoreTXT

Zo rolde de bal voort. Inmiddels werkte ik voor vele (met name culturele) organisaties:

  • festivals (Het Theaterfestival, Holland Festival, Julidans, Nederlandse Dansdagen, CaDance, Winternachten),
  • theaters (Stadsschouwburg Amsterdam, Stadsschouwburg & Oosterpoort Groningen, Stadsschouwburg Utrecht, Het Concertgebouw Amsterdam, Jeugdtheater de Krakeling),
  • theater- en dansgezelschappen (Generale Oost, Theater Artemis, NNT, Theater Sonnevanck, Danstheater AYA),
  • fondsen en sectorinstituten (FAPK, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VandenEnde Foundation, Mondriaan Fonds, Theater Instituut Nederland, Zaken in Podiumkunsten),
  • tijdschriften en vakbladen (Theatermaker, Theater!, Dans Magazine, MMNieuws, Viva, Atelier Magazine),
  • uitgeverijen (Nijgh en Van Ditmar, Uitgeverij Lambo, Wolters Noordhoff, Uitgeverij De Doelenpers, uitgeverij Bas Lubberhuizen),
  • en diverse andere organisaties (Koninklijk Conservatorium, Universiteit van Amsterdam, Stadsdeel Amsterdam-Noord, Kenniscentrum Ervaringsdeskundigheid, diverse coachingspraktijken).

Overige activiteiten

In 2008 werkte ik als fulltime eindredacteur bij de gratis krant DAG van PCM, die echter snel weer werd opgeheven.

In 2012 haalde ik mijn propedeuse psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, een studie waar ik in mijn vrije tijd soms nog mee bezig ben aan de Open Universiteit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s